Blog

Flow brengt vrijheid

Flow is juist ook stromen als je niet happy bent
Met de term flow wordt vaak gerefereerd aan een theorie van Csikszentmihalyi. Hij beschrijft flow als een intens gevoel van gelukzaligheid waarin je in een toestand van volledige betrokkenheid je optimaal presteert. Flow is voor mij meer dan dat, omdat we niet altijd in een extase van geluk rondhangen. Flow is juist ook stromen als je je niet happy voelt. Want energie stroomt toch zeker ook als je boos, verdrietig of gefrustreerd bent.

Flow is zijn waar je bent
In flow zijn staat voor het optimaal beleven van het moment: zowel de gelukkige als minder gelukkige momenten. Om optimaal te presteren moet je in het nu kunnen zijn. Immers alles gebeurt altijd in het nu.
Daar ligt voor de meeste mensen een grote uitdaging: we zitten in ons hoofd en zijn niet met de volle aandacht in het nu. Daarnaast vinden we het heerlijk om ons goed te voelen, maar willen we wegblijven van minder prettige gevoelens. We houden ons liever flink, stoppen nare gevoelens weg en zijn onderweg naar de volgende afleiding om je weer happy te voelen.

Doe je dit niet dan raak je uit balans
Je kunt pas echt genieten als je je ook echt rot kunt voelen. Het zijn uiterste die van nature willen stromen. Als je de ene zijde niet toelaat, gaat de andere zijde ook vastzitten. Dit gaat vaak heel onbewust, het is gewoonte geworden, het lijkt veilig. Totdat je vastloopt en je je leven oppervlakkig voelt, je mist diepgang, echt lol, passie. Je sluit je ja af van je creativiteit, je intuïtie en de stroom van het leven.

Flow brengt vrijheid
Zodra je leert om met je volledige aandacht elk moment te beleven, los van al die gedachte en oordelen die door je heen razen, ben je vrij. Dan mag alles er zijn. Gedachte gaan niet meer met je aan de haal en gevoelens kropt je niet langer op, maar laat je door je heen stromen. Zo benut je elk moment en beweeg je met de stroom mee.
Zodra je niet lekker gaat kun je dat helemaal erkennen en toelaten. Juist door erin te voelen laat je sneller los en word je steeds vrijer van negatieve emoties die je vast zetten.

Hoe bereik je dit: bewustwording en doen!
Hoe groei je naar flow en vrijheid? Door bewust te worden hoe je jezelf weghoudt bij je kracht, jouw gemak van functioneren elk moment weer. Als het kwartje valt dan ben je gemotiveerd om te veranderen. Het is namelijk echt heel gemakkelijk, zo gemakkelijk dat het niet eenvoudig is. En het vraagt moed, oefenen, vallen en opstaan. Maar ik beloof je: groei in bewustwording is de meest fantastische reis die je in je leven mee kunt maken.