Madelon Dik, Groeicoach

Groei, meer plezier, meer resultaat

Doorbreek je blinde vlek

Doorbreek je blinde vlek

15 september 2017

Hoe bereik je als ondernemer wat je echt wilt? Dus enerzijds je bedrijfsdoelstellingen zoals omzet, klanten en winst en anderzijds je persoonlijke doelstellingen als plezier, rust en ontspanning? Het wemelt van de goede adviezen, maar welk advies levert nu duurzame groei op? Een oplossing die echt een verschil gaat maken, waarbij je zeker weet dat je op het juiste spoort zit?

Ik weet inmiddels na 13 jaar ondernemen dat het makkelijk adviseren is aan de zijlijn. Een ander ziet precies wat je beter en anders kunt doen. Maar de oplossing zit nooit alleen in meer doen. Het is jouw mindset en onderliggende overtuigingen die bepalend zijn voor de keuzes die je maakt en daarmee de resultaten die je bereikt.

Je houdt zelf je ontwikkeling tegen
Laat ik wat voorbeelden noemen. Je bent al tijdje opzoek hoe je je omzet verhoogt. Je hebt mooie opdrachten, maar je hebt eigenlijk altijd te weinig tijd om de kwaliteit te leveren die je in je hebt. Omdat je weet dat je altijd net niet het optimale kan leveren, durf je niet meer geld te vragen. je zit vast in een cyclus van te weinig geld vragen, te weinig tijd nemen, te weinig kwaliteit leveren, niet helemaal tevreden zijn, waardoor je je niet goed genoeg voelt om meer geld te vragen.

Andere cyclus kan zijn dat je graag integer bent en super goed gevonden wordt. Je staat altijd klaar voor je klanten, geeft al veel advies weg in je eerste gesprek en wil ze ook niet te veel geld vragen, zodat ze makkelijk ja zeggen tegen jouw aanbod. Je denkt misschien wel dat als je klanten tevreden zijn, gaan ze jou wel aanraden en dan groei je vanzelf wel naar een hogere omzet. Ook in dit geval is de kans groot dat je het averechtse effect blijft bereiken: nieuwe klanten blijven uit: immers wie weinig vraagt, wordt ook weinig waarde van verwacht.
In beide voorbeelden gaat er niets veranderen als je je eigen blinde vlek niet doorbreekt.

Vind je blinde vlek
Wil je doorgroeien, ga dan op zoek naar wat jij hebt te doorbreken zodat je weer gaat bereiken wat je wilt. Want jij geeft richting en creëert zelf het resultaat. Of je nu persoonlijk wilt groeien naar meer lol in je werk wilt, meer tijd of rust. Of je bedrijfsresultaten wilt verhogen: klanten, omzet en winst. De resultaten die jij nu boekt zijn het gevolg van jouw overtuigingen en kijk op zaken. Dus wil je een ander resultaat, wat echt verschil maakt op de lange termijn, vraag hulp om jouw blinde vlek bloot te leggen. Doe je niet blijf je onbewust meer van hetzelfde creëren.

Meer doen van hetzelfde helpt niet
Adviezen en oplossingen om te groeien zijn er genoeg. Zo kun je je marketing boodschap veranderen, meer acquisitie doen, je prijs verhogen, minder uren werken… allemaal goed bedoelde adviezen. Maar als het niet vanuit je tenen komt. dan is het een kunstje wat misschien op de korte termijn helpt. Als jij echter hardnekkig aanloopt tegen dezelfde symptomen en je maar niet bereikt wat je wilt zijn dat de tekens dat jouw inzet en keuzes niet kloppen met de uitkomsten die je wilt. Kun je harder gaan werken, beter is in te zien dat jij jouw visie moet doorbreken zodat je inziet hoe jij zelf je ontwikkeling tegenhoudt. En eenmaal jouw visie doorbroken dan is het kiezen van de juiste oplossing niet zo spannend meer.

Je doet het geweldig
Zijn blinde vlekken erg. Welnee dat heet groei. En groeien gaat in fasen. Waar je de ene periode het gevoel hebt dat je het geweldig doet en blij bent met de resultaten die je boekt, kom je vanzelf in een volgende fase dat je verder wilt. Dan is het tijd om door te groeien. Het moment is daar, wanneer je ontevreden bent over je werk, de resultaten of je omstandigheden. De oorzaak kan zijn dat jij gegroeid bent of dat de omstandigheden zijn veranderd. Wat het ook is, zie het als uitdaging maar blijf trots wat je tot dusverre hebt gerealiseerd.

Durf te falen
Het zijn juist die strubbelingen en tegenslagen waar je inzichten uit haalt. Zonder falen is er ook geen groei. Als je niets of weinig doet, niets probeert, binnen je comfort zone blijft, zul je minder falen. Maar dus ook minder groeien. Bereik je dus niet wat je wilt, zit het tegen, wees dan blij want dan heb je weer een aanleiding om een groeistap te zetten. Ga niet harder trekken, zoek niet alleen naar oplossingen, maar zoek het in jouw kijk op zaken als ondernemer. Vraag hulp bij je proces. Want het heet niet voor niets je blinde vlek. Zou je namelijk zelf kunnen zien wat jou remt, dan zou je dit allang opgelost hebben. En als het weer klopt kun je als een tierelier vooruit. Dat weet je wat de juiste keuzes zijn. Dan kun je met je nieuwe inzichten echt een stap maken. Groei volgt als jijzelf weer een stap bent gegroeid.

Hulp vragen?
Kijk even bij de Groeiprogramma's, binnenkort organiseren we een tweedaagse om met een groep ondernemers te ontdekken waar je jezelf remt en hoe je dit doorbreekt en je doelen daadwerkelijk kunt gaan realiseren: Zie >>Groeiprogrammas.

  
groei@madelondik.nl
M 06 53 65 07 88