Madelon Dik, Groeicoach

Groei, meer plezier, meer resultaat

Hoe maak je goud

Hoe maak je goud

17 juni 2017

Kun je goud maken? Ofwel geluk? Hoe denk jij eigenlijk over geluk? We zijn allemaal geconditioneerd door onze opvoeding, onze cultuur en alles wat je mee hebt gemaakt. Zo bekijkt ieder mens zijn leven vanuit zijn unieke bril. En zo heeft dus ook iedereen zijn eigen visie op wat hem gelukkig maakt.

In de Middeleeuwen waren er Alchemisten. Zij beoefende de wetenschap om metalen in goud te veranderen. Ook was de Alchemist een uitvinder van het levenselixer, ofwel de formule van de eeuwige jeugd. Men dacht vanuit de logische redenering dat als je iets tot in de kern ontleedt, het vervolgens mogelijk moet zijn om alles opnieuw te creëren.

Eigenlijk ben ik ook een beetje een Alchemist. Uitvinder van geluk. Ook ik draag de visie dat als je helder krijgt wie je in essentie bent, waar je ècht goed in bent en hoe je tot je recht komt dat je dan elke vorm van geluk kunt creëren. In essentie zijn: dan ben je onbevangen, authentiek en vol vertrouwen. Je bent in het nu. Je creëert continu geluk. Theorie of haalbaar?

Wat ons in de weg zit is ons denken. Wij piekeren en denken en willen zo vat krijgen op alles.
Dat denken dat zit ons in de weg. Wij denken zoveel dat we geleefd worden door onze gedachten. Al die gedachten zijn het gevolg van alles wat jij hebt meegemaakt. Ieder heeft een andere set gedachten. Stel nu dat je andere dingen had meegemaakt in jouw leven. Dan had je een ander referentiekader gehad. En zou je dus ook andere gedachten en aannames hebben. Eens?

Als je het hier mee eens bent dan betekent dit dat als je je gedachten uitschakelt en je een nieuwe set gedachten aanneemt, je andere keuzes zou maken en anders tegen het leven aan zou kijken. Kortom: wat je nu denkt is gekleurd! Als je hier bewust van wordt dan kun je dus kiezen voor andere gedachten die andere gevolgen hebben en wie weet kun je het geluk creëeren waar jij naar verlangt. Als je je dus bewust wordt dat jij een keuze hebt in wat je denkt, dan krijg je grip op wat je creëren wilt. Want alles wat je dus nu belemmert, is misschien helemaal niet waar.

Hoe denk je minder of hoe verander je dan je gedachten? Bewust zijn is stap 1. Tegelijkertijd ga voelen! Voelen, voelen, voelen. In al onze ambities en streven naar meer welvaart is het voelen enorm onderbelicht geraakt. Veel mensen hebben hun gevoel totaal weggestopt. Je voelt wel, maar dit gaat zo automatisch. Onmiddellijk komt een gedachten op, het gevoel alweer weg gedrukt. Maar wat komt eigenlijk eerder: het gevoel of de gedachten? Ga maar na: laat een kop koffie vallen op je laptop: het eerst wat volgt is de schrik, dan onmiddellijk denk je: shit dan gaat ie stuk, gauw handdoek erop en dan ga je handelen. Je voelt eerst en dan denk je vanuit jouw referentiekader wat de oplossing is en dan ga je handelen.

Wil je iets veranderen in je leven? Wil je meer geluk? Wil je goud? Wat je ook wilt: word je bewust dat de weg naar meer niet buiten je ligt, maar in eerste instantie binnen in jou: jouw gedachten maken waar je nu staat. En die gedachten zijn subjectief. Wil je echt goud en geluk, start dan de ontdekkingstocht naar jouw essentie. Vanuit de kern kun je nieuwe vormen creëren.

Altijd geluk kan helemaal niet! Inmiddels is aangetoond dat het onmogelijk is om metalen langs een chemische weg in goud om te zetten. Is het zo ook niet met ons leven: het is onmogelijk altijd geluk te hebben. Juist het hebben van geen geluk, maakt dat we ook momenten van geluk ervaren! Het leven is perfect in haar imperfectie. Juist hier vrede mee hebben, dat is het ware geluk.


  
groei@madelondik.nl
M 06 53 65 07 88