Madelon Dik, Groeicoach

Groei, meer plezier, meer resultaat

Dicht bij jezelf blijven, een levenskunst

19 mei 2017

Het is belangrijk om eerlijk en betrouwbaar te zijn. Dat weten we allemaal. Nou ik ben eerlijk en betrouwbaar naar iedereen behalve naar mezelf! Zo liep ik afgelopen week weer eens flink tegen de lamp. Ik was er voor de zorg van familie, voor mijn gezin, voor mijn vrienden. Ik was zo druk er voor iedereen te zijn dat ik mijzelf vergat. Met als gevolg dat ik geïrriteerd, heel moe en verdrietig werd. Want wie zorgt er eigenlijk voor mij?

Hoe kunnen anderen voor mij zorgen als ik mijn behoefte helemaal niet uitspreek? Want natuurlijk willen mijn dierbaren niet dat ik voor hen zorg ten koste van mijzelf. Anderen kunnen echter mijn gevoelens en behoeften niet ruiken. De enige die dat weet en daarvoor moet opkomen ben ik zelf.

Dicht bij mijzelf blijven, mijn verlangen uitspreken en eerlijk zijn naar mijzelf, dat vind ik een levenskunst. Door niet in eerste instantie voor mezelf te zorgen creëer ik verwarring. Terwijl ik het zo goed bedoel. Want dat aanpassen en afstemmen op anderen heb ik niet voor niets aangeleerd. Dat doe ik van jongs af aan om verbinding met anderen te krijgen. En daar ben ik dan ook heel erg goed in. Helaas is mijn valkuil dat ik hierin doorschiet en uit gewoonten niet eerst mijn eigen gevoelens onderken en bewaak. En dan raak ik uit balans. Tja, en daar heeft niemand wat aan.

Achteraf weet ik het altijd zo goed: Madelon, blijf nou eens dicht bij jezelf. Herkennen dat je jezelf kwijt raakt is lastig. Hoe doe ik dat? Door tijd te nemen, door te voelen en mediteren. Dat doe ik inmiddels dagelijks. Een jaar geleden lukte me dat 5 minuten. Oefening baart kunst want nu vind ik tijd voor mezelf, stilte en mediteren heerlijk. Voel ik me onrustig, verdrietig of moe: dan is aandacht aan mezelf in stilte de oplossing. Vroeger zette ik de wekker zodat ik 5 minuten en later 10 minuten stil bleef zitten. Het helpt echt! Steeds sneller signaleer ik als ik uit balans ben en geef ik dat aan aan mijn omgeving.

Mooi natuurlijk, maar daarmee is het leven nog niet altijd eenvoudig. Want zie je het voor je; ik kom niet naar die afspraak, ik doe niet mee, want ik voel me even niet goed en wil nu tijd voor mezelf. Dat wordt helaas niet door iedereen geaccepteerd. Hoe zou de wereld eruit zien als je continu dicht bij jezelf blijft. Al die sociale verplichtingen zou je die dan niet meer doen? Of iets voor anderen doen? Ook geen seks meer als je geen zin hebt;-)? Nee hou op zeg. Want zin kun je maken en dan blijken al deze zaken veel voldoening te geven.

Toch is het bewaken van de balans tussen je eigen behoeften en je omgeving van cruciaal belang om lekker te functioneren. Volgens mij ligt de crux in allereerst jezelf aanleren dat je dit continu bewaakt. En ten tweede het eerlijk benoemen hoe je erin zit. Want als je iets doet waar je niet achter staat, doe je de ander ook te kort. En is geen zin hebben in iets niet vaak het gevolg van dat je niet dicht bij jezelf stond. Oftewel door continu dicht bij jezelf te zijn raakt je energie ook niet op en kun je tijdig bijsturen waardoor afzeggen helemaal niet aan de orde komt. Buiten het bewaken van je energie ben ik ook sterk voor een mindere plan-maatschappij. Hoe kan ik nu weten of ik in goeie doen ben over een aantal weken. Als we nu allemaal wat minder plannen en meer in het hier en nu leven, dan kun je gewoon spontaan afspreken. Dat zijn de leukste ontmoetingen!

Ook zakelijk gaat dit op. Want als je iets doet met tegenzin, hoe komt dat? Ben je niet eerlijk geweest in de loop van het proces en zit je nu met een klus, afspraak of taak waar je je niet goed bij voelt? Mmmh interessant, want mijn missie is zaken doen door helemaal mijzelf te zijn. En dat blijkt bij mijzelf dus ook een groeiproces dat steeds dieper gaat. En soms vlieg ik gewoon nog uit de bocht. Dan zie er tegen op, ben bang dat resultaten uitblijven, heb gewoon geen zin. Inmiddels schrik ik daar niet van. Dat is een teken dat het weer Madelon-tijd is. Ik neem dan de tijd, ga mediteren, wandelen en creëer overzicht en acteer vanuit wat mogelijk is. En als ik dan weer dicht bij mezelf ben, dan gebeurt er iets: dan floept de inspiratie weer uit mijn pen, stroomt het, dan is er flow, dan gebeuren precies de juiste dingen.

  
groei@madelondik.nl
M 06 53 65 07 88